Allt om kontaktdermatit och eksem – Nulallergi.dk
Gå vidare till innehåll

Personlig service

Fri frakt från 900 SEK

Kundtjänst

Allt om kontaktdermatit och eksem

Har du en form av kontaktallergi, eller vill du veta mer om kontaktdermatit och eksem för att förhindra så läsning med här, där vi förklarar vad eksem och kontakt allergi verkligen är, vad som orsakar det och vad du kan göra för att förhindra och behandla det.

 

Vad är kontaktdmatit och eksem?

Eksem är många saker som klåda, svullnad, rodnad eller förekomsten av vattna blåsor, när du har varit i kontakt med någonting, kan din hud inte tolerera. Eksem är mer speciellt en inflammation i huden som kan uppstå vid kontakt med hudirriterande medel eller allergener. Detta kallas också kontaktallergi, och cirka 10 procent av den danska befolkningen lider av denna typ av allergi.

När du har blivit allergisk mot ett specifikt ämne är du resten av ditt liv, och eksemet kommer att inträffa i varierande grad varje gång du utsätts för ämnet. Allergens, kända som allergener, kan vara dofter, färgämnen, konserveringsmedel, metaller och till och med naturliga ämnen som eteriska oljor och växter.

Ser Hypoallergena produkter här som är bra på förebyggande av eksem.

 

nickelallergi

En av metallerna, som ofta orsakar eksem, är nickel, som ofta finns i knappar, mynt, nycklar, mobiltelefoner och verktyg. Det finns regler inom EU för det antal nickel som är tillåtna i produkter, var god försiktighet om du överväger att köpa instans smycken utanför EU, eftersom just i smycken som produceras utanför EU ofta kan vara mycket nickel.

parfymallergi

Cirka 2-4 procent av den danska befolkningen är allergisk mot parfym och parfym är också en av de största orsakerna till kontaktdermatit. Du kan vara allergisk mot några parfymer, medan inte mot några andra. Alla dofter kan orsaka allergier, och överraskande är det naturliga extrakt, som oftast orsaka kontaktallergi.

Dofter som finns i produkter som deodoranter, lotioner, tvålar, bindor och sköljmedel. Förebyggande är bäst att ha parfym allergi genom att helt undvika produkter med parfymer och istället köpa oparfymerade produkter.

Det finns massor av produkter utan parfym, så med lite forskning kan du enkelt hitta både ansiktskrämer, schampo, kosmetika och mycket mer utan parfym. Om du använder ändå doftande produkter, så du bör försöka hålla det till ett minimum och låt helt att använda dessa produkter om du har eksem som eksem ökar risken för allergi.

Du kan ibland kontrollera ingrediensförteckningen finns parfym i produkterna, men det är långt ifrån alla produkter där det krävs att det måste vara klart om det finns parfym i dem. Det är dock krävs vid till exempel kosmetika.

 

Hur man kan förebygga och behandla dig kontaktallergi och eksem

Det bästa du kan göra för att undvika kontaktallergi är att undvika kontakt med allergener. Naturligtvis kan det vara svårt att undvika detta, men försöker så långt som möjligt för att hålla exponering till ett minimum.
Har du redan fått eksem på grund av kontaktallergi bör du särskilt undvika de ämnen som du är allergisk mot.

Eksem och symptom på detta som klåda, rodnad, svullnad eller blåsor uppstår där en av huden har varit i direkt kontakt med ämnet att vara allergisk mot. Efter ett tag kan eksem drabbade området, men spred sig till andra hudområden. Det är oerhört viktigt att så fort du reda på att du har eksem som söker upp sin läkare. Om eksemet inte behandlas kan det finnas en risk att villkoret blir kronisk och att eksem inte försvinner när man inte längre är i kontakt med ämnet som orsakar eksem.

Om det finns mildt eksem kan det ofta behandlas med en bra fuktkräm, men det här är mycket irriterande eksem, en steroidkräm kan behövas. Om du använder steroidkräm behöver du fortfarande komma ihåg att använda fuktkräm.

Det måste finnas en tumregel. Gå 30 minuter mellan applicering av steroidkräm och fuktkräm.


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända

Leverans 1-2 dagar

.. men kan vi gøre det hurtigere - gør vi det!

Frakt 75 SEK

og ellers er fragt prisen fra 39 kr.

Gratis frakt över 299 kr

på dine allergivenlige produkter