Skillnaden i psoriasis och eksem – Nulallergi.dk
Gå vidare till innehåll

Personlig service

Fri frakt från 900 SEK

Kundtjänst

Skillnaden i psoriasis och eksem

Hudkløe är ett vanligt problem som många danar vet om. Hud Kløe beror ofta på att huden torkar, och kliarna minskar vanligtvis om du smörjer området med till exempel fuktkräm. Kanske har du hört talas om både psoriasis och eksem, som på många sätt inte är sällsynta sjukdomar. Men vet du verkligen skillnaden mellan de två sjukdomarna? Om inte, kan du med fördel läsas på sidan, där vi tittar noga på skillnaden mellan psoriasis och eksem.

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom, vilket förmodligen fyra till fem procent av oss lider av. Om du har psoriasis kommer dina celler i epiratorn att dela snabbare än normalt. Dessutom framträder en inflammationsreaktion i epidermosten, som bildar synliga skalor och rodnad i huden. Psoriasis uppstår vanligen i form av större eller mindre skaliga fläckar som kan sitta överallt på huden. Men fläckarna är mestadels på armbågar, knän och i hårbotten.

Psoriasis kan också uppstå i följande former:

  • i huden vikar i form av röda fläckar utan skalor i exempelvis ljummen eller grenen
  • i naglarna i form av spikning av nageln, vilket också blir lättare genom att lossa
  • Droppformad psoriasis på det mesta av kroppen, utlöst av en streptokockinfektion i halsen
  • Pustulär psoriasis i form av små, gula blåsor, feber och slinga.

Anledningen till psoriasis är inte känt, men det finns förmodligen flera faktorer som spelar in. I gengäld vet du att sjukdomen inte infekterar. Utslaget röd färg beror på en vävnadsreaktion i huden.

Behandlingen kan avsevärt minska gener av psoriasis. Behandlingen beror på hur svårt du påverkas av hudsjukdom. Men de flesta kan lösa sig för lokal behandling.

Vad är eksem?

Eksem är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom. Så det finns inga bakterier eller virus. I gengäld skapar inflammation ett område av klåda och rodnad. Atopiskt eksem är förmodligen den mest kända formen av eksem. Det är en ärftlig undantyp som vanligtvis träffar små barn. Atopiskt eksem ger torr, kliande hud, och infektioner kan lätt uppstå. Dessutom blir huden ofta röd och förtjockad.

Dessutom är irriterande eksem en frekvent eksemsjukdom som kan uppstå om exempelvis om du tvättar händer eller ofta exponerar huden för rengöringsmedel. När eksem är i utbrottet, det övre skiktet av huden, som försämras. Symptomen på eksem kan därför minskas genom att applicera fuktkräm. Det är viktigt att använda högfettiga krämer för behandling och förebyggande av eksem. Vid nollallergi kan du hitta ett brett urval av krämer mot klåda, irritation och eksem.

Vad är skillnaden mellan psoriasis och eksem?

Det kan vara svårt att se skillnad i psoriasis och eksem, eftersom båda sjukdomarna är kroniska. Båda sjukdomarna förändras mellan perioder av utbrott och eftergift, och de drabbade områdena är både röda och kliande. Till skillnad från psoriasis är områden med eksem ofta tunnare och mindre scaly. Dessutom uppträder eksem typiskt i andra områden än psoriasis. Exempelvis uppträder eksem på huden på knä och armbågar såväl som på nacke och händer.

När du vet om du har eksem eller psoriasis vet du också hur man kan behandla symptomen. Kontakta din läkare för att få en hudstudie.
Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända

Leverans 1-2 dagar

.. men kan vi gøre det hurtigere - gør vi det!

Frakt 75 SEK

og ellers er fragt prisen fra 39 kr.

Gratis frakt över 299 kr

på dine allergivenlige produkter