Hudallergi och solskyddsmedel – Nulallergi.dk
Gå vidare till innehåll

Personlig service

Fri frakt från 900 SEK

Kundtjänst

Hudallergi och solskyddsmedel

Sun Creams - Hypoallergeniska solskyddsmedel

Solskyddsmedel är det främsta skyddet mot hudcancer. Och eftersom hudcancer är den vanligaste cancer i Danmark är det viktigt att skydda sig effektivt mot solens skadliga UV-strålar. Det beror så på att ju fler solbränna och de högre livstidsdoserna av UV-strålning, desto större är risken att utveckla hudcancer.

Det danska cancerföreningen har i sin solkampagne satt fyra lösningsmedel:siestasolhattSolskyddochStäng av solariumet. Rekommenderas i solkampagnen som i Danmark används Sunscreen SPF 15 på de delar av kroppen som inte är täckta med kläder. Och rekommendationen är giltig även om du bara stannar direkt i solen på några minuter. Om du har mycket lätt hud och / eller svårighet med att tåla solen, kan du med fördel välja en SPF 20 eller SPF 30. Till mycket små barn och spädbarn kan det vara lämpligt att välja en så kallad Sunblocker SPF +50.

Läs om hypoallergeniskt solskydd.

 

Sunfilter i Solcremen

Det finns två solfilter i en solskyddsmedel som skyddar huden mot solen, och dessa två grundläggande solfilter kan delas in ifysiskfilter ochkemiskfilter. De två filtren fungerar på olika sätt:

De fysiska filtren Att lägga på toppen av huden där en tunn vit film eller hud bildas, vilket återspeglar solens strålar. Exempel på fysiska solfilter är titandioxid och zinkoxid.

De kemiska filtren är kemiska ämnen som tränger in och registreras i de yttersta skikten av huden. Här absorberar de solens strålar och översätter dem för att värma transporteras bort genom blodet. Kemiska solfilter finns i många olika tillåtna versioner. Vissa skyddar bäst från UVA-strålar, andra mot UVB-strålar. Exempel på kemiska filter är: oktocrylen och bensofenon. 

Solkrämer kan ge allergier

Liksom vanlig fuktkräm kan orsaka allergier, kan du också få allergier mot ingredienserna i solskyddsmedel, t.ex. dofter eller konserveringsmedel.

Det fysiska filtret (titandioxid) är inte allergen, medan de kemiska solfiltret kan orsaka allergi mot huden. De kemiska solfiltret kan orsaka Två olika former av allergi:

  • Kontakta Allergi - Denna typ av allergi uppstår oavsett om det kemiska solfiltret utsätts för solljus eller ej. Allergin uppstår med andra ord när krämmen själv och därmed allergifria / ämnen / ämnen, kontakt med huden. Symptom(Eksem) visar dem där huden är i kontakt med solskyddsmedel, dvs. Också i icke-solljusade platser.
  • Foto-kontakt allergi - Denna typ av allergi uppstår när det kemiska solfiltret - efter det har trängt in i huden - förändringar av UV-strålarna på ett sätt så att en allergiframkallande substans uppstår. Denna allergi antar således att kemikalien i produkten är utsatt för solljus och därmed UV-bestrålade. Symptomen (eksem) uppstår där du är i kontakt med kemikalien och samtidigt utsatt för solljus.

Fler allergiska reaktioner

Solfilter har varit en relativt sällsynt orsak till allergier, men det faktum att flera använder solskyddsmedel och att flera olika tillverkare producerar solskyddsmedel, de senaste åren har också flera rapporter om både kontaktallergi och fotokontaktallergier också kommit. Substanserna oktocrylen, bensofenon-3, bensofenon-10 och etylhexylmetoxikinnamat är de kemiska solfiltret som oftast rapporterats som orsaken till allergier.

Om användningen av solskyddsmedel orsakar en allergisk reaktion är det viktigt att stoppa användningen av den omedelbart. Man kan. Välj att byggas med en hudläkare för allergier, för att klargöra och råd om vilka solskyddsmedel som är bra att använda i framtiden.

Om du vill minska risken för allergisk reaktion kan man använda en solskyddsmedel med det fysiska filtret Titandioxid. Men man måste vara medveten om att även om titandioxid inte är allergiframkallande, kan det vara andra ingredienser i grädden som kan provocera allergier.

Allergi orsakad

Om du vill säkerställa bästa möjliga för allergier - både från fysiska och kemiska solfilter - måste du gå för de solskydd som är certifierade av allergi. Förutom allergitiska solfilter, tyvärr finns det också många solskyddsmedel som innehåller substanser som misstänks vara hormonförstörare. När du väljer en solskyddsmedel med Allergy-certifierad logotyp, säkerställer du både allergiframkallande och hormonförstörare. Allergi orsakade produkterna inte innehåller parfym och klassificerade cancerframkallande ingredienser.

Konsumentrådets tänkande

I juni 2020 gjorde konsumentkortet ett test av kemi i solskyddsmedel. Här visar resultatet att solprodukterna som är certifierade av Allergy-certifierade förvärvar A. A-kolven innebär att produkten är ett bra val om du vill undvika ett antal problematiska kemikalier. Vid noll Allergy.dk förhandlas endast produkter som är certifierade av allergy certifierat, inklusive solskyddsmedel. Bland allergi-certifierade solskyddsmedel med A-flaskan hittar du t.ex. Aktiv av Charlotte Jag är het Sun Spray, Derma Sollotion och Nile Land Face Sun.

Hitta rätt och hypoallergena solskyddsmedel här

 

comment 2 kommentarer

N
Nulallergi calendar_today

Kære Gertrud
Ifølge AllergyCertifieds toxikolog Ewa, som vi har talt med, er der en del stoffer, som kan give både hud og øjenirritation, og det er en del af AllergyCertifieds risikovurdering at tjekke stofferne for disse reaktioner.

For at undgå hudirritation kan AllergyCErtified normalvis tillade op til max 10% hud irritanter i et færdigt produkt (de tjekker samtlige ingredienser for hudirritation og lægger koncentrationerne sammen). Medmindre det specifikke stof giver irritation i lavere koncentrationer – hvis stoffet giver irritation i eksempelvis helt ned til 2 % – så har de krav om mindre end 2 % i det færdige produkt.

I enkelte produkter kan de tillade en højere koncentration, hvis producenten til gengæld tilsætter et stof, som modvirker irritation. Det kan eksempelvis være hånddesinfektion, hvor høje koncentrationer af alkohol (som er nødvendige for at desinficerer) kan udtørre og irriterer huden.
Her kræves det, at producenten tilsætter glycerin, som modvirker hudirritation.

For produkter såsom ansigtscremer og øjencremer/mascara, øjenskygge mm. tjekker vi i stoffernes MSDS for at se, om de er klassificeret med følgende H-sætninger

H315 Forårsager hudirritation.
H317 Kan forårsage allergisk hudreaktion.
H318 Forårsager alvorlig øjenskade.
H319 Forårsager alvorlig øjenirritation.

Det er desværre ikke muligt for forbrugere at tjekke disse sætninger, da de fremgår af stoffernes sikkerhedsdatablade /MSDS.

Mht til Octocrylene så tillader AllergyCertified ikke Octocrylene, da det kan være allergifremkaldende (særlig hos børn er der observeret reaktioner), og da det samtidig også indeholder Benzophenone, som kan være hormonforstyrrende.

Men Octocrylene er et solfilter, og en del solfiltre kan desværre give irritation i øjenene.

Reaktionen kan skyldes, det solfilter som anvendes (hvis der er solfilter i), eller at den indeholder hud- og/eller øjenirritant. Et andet bud kunne være Aloe vera (der vil så stå Aloe Barbadensis på cremen). Aloe vera kan hos nogen give en prikken og stikkende fornemmelse lige efter påsmøring.

Venligst Tina/Nulallergi

G
Gertrud Nielsen calendar_today

Øjenirritation ansigtscreme. Interessant indlæg om octocrylene. Jeg oplever denne reaktion efter brug af Avene Physiolift dagcreme, men jeg kan ikke se octocrylene i ingredienslisten. Kan andre stoffer give denne reaktion? Leder fortvivlet efter en god dagcreme til 60+-hud, som jeg kan holde ud at bruge. Udover at mine øjne bliver irriterede og løber i vand, føler jeg mig lidt for varm i huden og generelt ikke helt tilpas efter brug af denne Avene-creme.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända

Leverans 1-2 dagar

.. men kan vi gøre det hurtigere - gør vi det!

Frakt 75 SEK

og ellers er fragt prisen fra 39 kr.

Gratis frakt över 299 kr

på dine allergivenlige produkter